Se alla

Vårdval inom BUP ska införas – ska korta köerna för barn och unga

Tisdag 8 april 2025

Västra Götalandsregionen har beslutat att införa ett vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin. Målet är att förbättra tillgängligheten och korta de långa köerna till utredning och behandling för barn och unga med psykisk ohälsa. Det beslutet har regionfullmäktige fattat efter förslag från L, M, KD och C.

– Det är väldigt glädjande att regionen nu ska införa ett vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin. Det är avgörande för att säkerställa att utsatta barn och unga snabbt får den hjälp de behöver, säger Pär Lundqvist (L), regionråd och en av motionärerna.

Pär Lundqvist
Pär Lundqvist

Vårdvalet innebär att fler aktörer kommer kunna erbjuda psykiatrisk vård till barn och unga. Enligt beslutet ska vårdvalet införas senast 1 januari 2028. Genom att öppna upp för fler vårdgivare hoppas regionen kunna öka valfriheten och tillgängligheten, samtidigt som vården ska ges med samma krav på kvalitet och uppföljning som tidigare.

– Genom att erbjuda fler vårdgivare och ökad valfrihet kan vi minska väntetiderna och öka tillgängligheten till en trygg vård. Kösituationen, till både ett första besök och behandling, är idag under all kritik, säger Pär Lundqvist.

Förslaget bygger vidare på tidigare satsningar

Under föregående mandatperiod genomförde Liberalerna och GrönBlå Samverkan flera satsningar för att förbättra vården för barn och unga, bland annat genom att införa särskilda UPH-enheter på vårdcentraler samt det regiongemensamma kontaktcentret En väg in, som triagerar barn och unga till rätt vårdnivå. Men trots dessa insatser är behovet av förändring fortsatt stort.

– Det var inte tillräckligt. För många unga med psykisk ohälsa väntar i kö för att få en utredning och behandling. Tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin måste förbättras och finnas nära där man bor. Därför är införandet av ett vårdval ett viktigt steg i arbetet, säger Pär Lundqvist.

Arbetet framåt

En krav- och kvalitetsbok ska nu tas fram som beskriver vad som ska gälla för vårdgivare som vill delta i vårdvalet. Där tydliggörs ansvarsfördelningen mellan olika vårdnivåer samt hur regionens mål om jämlik och tillgänglig vård ska uppnås.

Läs mer i GP.