
Vi måste bryta tystnadskulturen och återupprätta förtroendet
Onsdag 2 april 2025
Efter den omfattande externa granskningen av införandet av journalsystemet Millennium fattade regionstyrelsen idag beslut om hur slutsatserna ska omhändertas. Liberalerna har varit pådrivande för att ta itu med både de organisatoriska bristerna och de djupare problemen med tystnadskultur. Regionrådet Pär Lundqvist (L) välkomnar besluten – men ser att mycket arbete återstår.

– Det här handlar inte bara om ett IT-projekt som gick snett. Det handlar om ledarskap, kultur och om hur vi som region agerar som arbetsgivare och vårdgivare, säger Pär Lundqvist.
Under regionstyrelsens sammanträde fattades ett antal beslut som ska ta arbetet vidare utifrån KPMG:s granskning. Bland annat ska en extern expertgrupp tillsättas, en ny politisk instans för digitalisering skapas och en genomlysning av tystnadskulturen genomföras. Dessutom ska regiondirektören ta fram en handlingsplan baserat på granskningens rekommendationer.
– Jag är välkomnar att vi nu sätter ljuset på tystnadskulturen. De rapporter som vi fått ta del av visar att det har funnits en rädsla hos medarbetare att säga ifrån. Det är förödande – inte bara för arbetsmiljön och patientsäkerheten utan även för vår demokrati, säger Lundqvist.
Han menar att det är avgörande att medarbetarnas erfarenheter och signaler nu tas på allvar.
– Vi behöver skapa en kultur där chefer lyssnar, där avvikande röster uppmuntras och där det är självklart att rapportera risker. Det är ett grundfundament för en trygg och fungerande vård.
Politisk styrning i fokus
En annan viktig förändring som Liberalerna drivit på är att digitaliseringsarbetet får en tydligare politisk hemvist.
– Det har saknats politiskt ägarskap och insyn i viktiga delar av införandet. Nu tar vi ett steg mot tydligare politisk styrning med en ny instans som får ansvar för digitalisering, teknikstrategier och upphandlingar. Det är ett välkommet skifte.
Pär Lundqvist betonar samtidigt vikten av att inte hamna i ett ensidigt teknikfokus.
– Digitalisering är inte ett självändamål. Det måste handla om förbättrad vård, bättre arbetsmiljö och högre kvalitet. Tekniken ska stödja vården – inte tvärtom.
Nystarten kräver ledarskap
I rapporten från KPMG lyfts bland annat brister i styrning, kommunikation, utbildning, riskhantering och testning. En särskilt allvarlig slutsats är att tidplanen fått gå före säkerheten.
– Det är ett systemfel. Vi måste våga ifrågasätta om vi är på rätt väg – även när det är obekvämt. Det är där vi brustit. Nu krävs ett ledarskap som är både transparent och lyhört.
För att lyckas framåt krävs också att ansvarsfördelningen blir tydligare, menar Lundqvist.
– Det måste vara glasklart vem som gör vad – både politiskt och tjänstemannamässigt. Vi måste också få på plats en arbetsform där vi politiker får rätt information i rätt tid. Det är inte acceptabelt att avgörande fakta undanhålls. Hade vi haft alla kort på bordet så hade journalsystemet aldrig sjösatts.
Vägval väntar för regionen
Liberalerna har redan tagit ställning för att Millenium inte kan införas i Västra Götalandsregionen som det var tänkt. Frågan om Millennium är samtidigt större än bara ett enskilt system. Lundqvist ser arbetet framåt som ett test på regionens förmåga till självrannsakan och förändring.
– Vi får bara en chans till. Nu måste vi få alla rätt och framför allt säkra bred förankring bland vårdens medarbetare. Det finns nu fyra presenterade alternativ för vägen framåt, där jag starkt lutar åt förslaget om en modulbaserad informationsmiljö, dvs nej till Millennium. Men många frågetecken återstår, inte minst vilka alternativ vårt befintliga avtal med Millennium ger oss.