Se alla

Egen husläkare inom fyra år

Fredag 7 september 2018

Inom fyra år ska alla invånare i Västra Götalandsregionen ha en egen husläkare. Det löftet ställer Liberalerna ut i den regionala valrörelsens sista dagar.

Liberalerna vill att betydande steg tas de kommande fyra åren för att ge alla möjlighet till en fast namngiven läkare.

Alla regionens invånare ska ges möjlighet att kunna välja en egen fast namngiven läkare. Förslaget är att detta ska ske inom det nuvarande vårdvalet i primärvården. Partiet vill, som ett första steg, att vårdcentraler som lever upp till detta ska få en utökad ersättning.

Idag saknas fast anställda läkare på många vårdcentraler. Det finns cirka 7 500 specialistläkare under 65 år med svensk legitimation i allmänmedicin. Det motsvarar en läkare per 1 350 invånare, vilket är under det länge diskuterade målet om en specialist i allmänmedicin per 1 500 invånare. Läkarna finns således, men har valt att inte arbeta på vårdcentral.

Alltför många allmänläkare slutar för att arbetsbelastningen är för hög. Det vill vi Liberaler åtgärda. Med vårt förslag får varje husläkare en egen lista med patienter som hen ansvarar för och där läkaren själv kan vara med och styra hur lång listan ska vara.

Liberalerna menar att en regional husläkarreform kommer att kräva utökade resurser till primärvården och ser detta som en viktig del i de förhandlingar om en ny majoritet mellan partierna som kommer att inledas efter valet.

Presskontakt
Pär Lundqvist
0702-405768