Se alla

Lundqvist (L): Låt kvinnor välja gynekolog

Tisdag 18 april 2023

I en motion till regionfullmäktige föreslår Liberalerna att det ska införas ett vårdval för gynekologi i Västra Götaland. Allt för många kvinnor upplever i dag är att det svårt att få en tid och verksamma gynekologer har inte möjlighet att ta emot fler patienter.

– Det är grundläggande att varje människa har friheten att bestämma över sitt liv och det som rör vår hälsa och våra kroppar är bland det viktigaste vi har. Kvinnosjukvården behöver stärkas och egenmakten för patienterna behöver öka. I dag får kvinnor inte den tillgång till den gynekologisk vård de behöver och därför föreslår vi nu att ett vårdval ska utredas och införas, säger Pär Lundqvist regionråd (L).

– Genom att införa ett vårdval kan regionen öka tillgången på gynekologisk vård, bättre utnyttja specialisternas kompetens och stärka egenmakten för patienterna. Det är dessutom ett viktigt steg för att tillgång till gynekologisk vård inte ska avgöras av patientens plånbok. Det skulle även stärka kontinuiteten och tryggheten för den enskilda kvinnan, avslutar Pär Lundqvist (L).

Läs motionen i sin helhet.