Se alla
Pär Lundqvist

Pär Lundqvist

Regionråd - Västra Götalandsregionen

Kontaktuppgifter

Pär Lundqvist: Jag vill bidra till en sjukvård med människan i centrum - som patient, som anhörig och som medarbetare

Pär Lundqvist är regionråd för liberalerna i regionfullmäktige från den västra valkretsen. Pär är född och uppvuxen i Sävedalen i Partille. Efter avslutade studier på förvaltningshögskolan i Göteborg flyttade Pär och hans fru till Landvetter, där de bor med sina söner. Idag är han gruppledare för Liberalerna och ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. 

– Det politiska intresset har alltid funnits. Även om min familj inte var politiskt engagerad var den politiska diskussionen vid köksbordet alltid närvarande när jag växte upp. Jag engagerade mig i Folkpartiet efter folkomröstningen om Sveriges EU-medlemskap och det var partiets så EU-vänliga linje som lockade in mig, berättar Pär.

Han är en öppen och lyhörd ledare som försöker anpassa sitt ledarskap utifrån varje individ och varje situation. Tydlighet och tydliga mål är andra viktiga delar i hans ledarskapet. För Pär är hälso- och sjukvården den allra viktigaste frågan i valet. 

– Jag vill ta strid för varje människas frihet att forma sitt eget liv, med fokus på samhällets svagaste. Jag vill bidra till en sjukvård med människan i centrum – som patient, som anhörig och som medarbetare, säger Pär.

På hans agenda inför den kommande mandatperioden står satsningar på vårdcentralerna och den nära vården. Han vill att alla ska ha en egen husläkare.

– Jag kommer att arbeta för en sjukvård som präglas av kontinuitet, tillgänglighet och trygghet. För mig som liberal är fortsatta satsningar på den nära vården viktiga, så att alla invånare kan få en husläkare på sin vårdcentral. Sedan vill jag stärka regionens arbete för ökad psykisk hälsa bland unga, fortsätter Pär.

Miljö- och klimatfrågorna har alltid varit viktiga för honom. Pär har bland annat suttit i regionens miljönämnd. Han menar att vi måste bort från fossil energi och motverka nedskräpning av haven.
– Jag brinner för miljön och klimatet, vår tids ödesfrågor, säger han.

Under de kommande åren behöver Sverige reformer på integrations- och skolområdet enligt honom.

– Vi har väldigt många bra liberala svar som måste genomföras av en kommande regering för att vi ska klara de utmaningar vi tillsammans står inför, menar Pär som även sitter i Liberalernas partistyrelse.

De flesta skulle nog beskriva Pär som lugn och eftertänksam, men också engagerad och driven. På fritiden försöker han spendera tid med familj och vänner, inte minst försöker han ta del av sina barns alla aktiviteter. 

– Det blir många besök på fotbollsplaner och i idrotts- och ishallar, säger han. Pär har ett stort engagemang i Härryda Hockey Club och försöker så ofta han kan att komma ut i löpspåret eller in på innebandyplanen.

– Jag har ett stort hockeyintresse som jag haft sedan jag var barn. Älskar att titta på matcher, vara i ishallar och framför allt att följa mitt favoritlag, Luleå Hockey, avslutar Pär. 

 

Snabba frågor 

Född: 1978

Bor: Landvetter

Drömmer om: Liberal valseger

Studier: Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet

Favoritcitat: ”Samhället ska vara så starkt att människor slipper vara svaga.”, Olof Palme

Motto: ”Misstag beror på dåliga förberedelser” (Fritt lånat av Conny Evensson)

Äter: Tacos

Dricker: Pepsi Light

Reser till: Bilsemester genom Europa eller skidresa till svenska fjällen

Kör: Volkswagen ID4

Läser: DN och gärna böcker av Michael Connelly

Lyssnar på: Pet Shop Boys och Katie Melua

Tittar på: Luleå Hockeys matcher

22 november 2023

Studio Västsverige - Landsmöte 2023

I helgen hade Liberalerna landsmöte där mycket ny och bra politik har klubbats igenom. Under landsmötet har Liberalerna Västsverige haft en live-studio, där vi…

Kontaktuppgifter

...