Se alla
Pär Lundqvist

Liberalerna satsar på sjukvården och kulturen

Fredag 2 juni 2023

I dag har Liberalernas gruppledare och regionråd Pär Lundqvist presenterat förslaget till budget för Västra Götalandsregionen 2024. Det är en budget som prioriterar sjukvården och kulturen.

– Just nu befinner vi oss i en perfekt ekonomisk storm, med rekordhög inflation, lågkonjunktur och högre räntor. Den i kombination med Putins krig i Ukraina och en orolig omvärld gör det ekonomiska läget svårt. Det är en storm som behöver ridas ut. Under våra år vid makten i regionen byggdes finansiella muskler som nu kan användas. Det är i svåra tider som den skattefinansierade välfärden behöver fredas i så stor utsträckning som möjligt. Därför underbalanserar vi budgeten med 1,4 miljarder kronor och genomför utöver det flera riktade besparingar, säger Pär Lundqvist (L).

– Vi sätter hälso- och sjukvården först. Finansieringen behöver säkras, tillgängligheten förbättras och vårdköerna kapas. Vården behöver komma betydligt närmare patienterna och där alla har en egen husläkare. Därför behöver primärvården stärkas. Vi påbörjar en satsning på vårdcentralerna som omfattar 200 miljoner kronor och som byggs ut kommande åren. Dessutom satsar vi 20 miljoner extra för att säkra tillgången till jourcentraler i hela regionen, fortsätter Pär Lundqvist (L).

– Vi inrättar och finansierar en ny mottagning för vård och hjälp vid sexuella övergrepp och våldtäkt. Det är en viktig fortsättning på det arbete som är påbörjat i regionen. Dessutom sjösätter vi flera nya vårdval på områdena gynekologi, mödravård och psykiatri. Vi vill även utreda hur ett remisskrav till akuten kan utformas. Totalt lägger Liberalerna över 100 miljoner kronor mer på sjukvårdens finansiering jämfört med den rödgröna ledningen, säger Pär Lundqvist (L).

– För oss liberaler är det viktigt att kulturens infrastruktur säkras för framtiden, att den kulturella friheten försvaras samt att kulturens kvalitet och dess lyskraft värnas. För oss är det ett lackmustest. För kulturen ska utmana och provocera, knyta samman och förena – även i svåra tider. Därför genomför vi flera satsningar på kulturen, avslutar Pär Lundqvist (L).

Utvalda satsningar i budgeten:

  • Satsning på primärvården, 200 mkr
  • Förstärkning Jourcentral/jourmottagning, 20 mkr
  • Mottagning för vård och hjälp vid sexuella övergrepp och våldtäkt, 15 mkr
  • Strategi för regionens folkhälsoarbete, 2 mkr
  • Satsning på biologisk mångfald, 10 mkr
  • Fullföljda studier, 5 mkr
  • Integrationspolitisk agenda, 10 mkr
  • Satsning på Fria kulturlivet, 5 mkr
  • Förstärkt finansiering av Blåsmusik i Väst, 6 mkr
  • Regional produktionsmiljö dans, 10 mkr (från 2025)
  • Satsning på den fria folkbildningen, ett offensivt uppsökande bildningsuppdrag, 8 mkr

Läs Liberalernas förslag till budget för 2024.

Se presentationen av budgeten.

För fler kommentarer:

Pär Lundqvist, regionråd (L) ,0702-405768