Se alla

Förbättra mammografin för kvinnor över 74 år

Tisdag 26 september 2023

I dag upphör rätten till regelbunden mammografiundersökning vid 74 års ålder, trots att var femte kvinna som får bröstcancer är äldre än så. Detta baserar sig till stor del på rekommendation från Socialstyrelsen. En rekommendation som, av många, upplevs som orättvis och daterad. För att förbättra mammografin för kvinnor över 74 år föreslår Liberalerna i en motion till regionfullmäktige att organiserad provtagning ska införas.

Richard Brodd.

– 66 % av all bröstcancer upptäcks via mammografi och den totala dödligheten i bröstcancer har minskat dramatiskt under de senaste 20 åren, men inte för de äldre kvinnorna. Vi behöver förbättra tillgången till mammografi för kvinnor över 74 år och därför föreslår Liberalerna att vi nu ska införa organiserad provtagning i Västra Götaland. Hälso- och sjukvården måste göra upp med slentrianmässigt satta åldersgränser, säger Richard Brodd, ersättare i regionfullmäktige (L).

Karin Veres.

– Äldre kvinnor diagnosticeras senare, är i lägre grad medvetna om hur vanligt bröstcancer är i högre ålder och dessutom vet vi att kvinnor i många fall får en sämre behandling under hela vårdkedjan, från diagnos till behandling. Om kvinnor över 74 år erbjuds möjlighet till organiserad provtagning, ökar chansen att bröstcancern upptäcks i tid. Det bidrar även till en mer jämlik vård. Vi vill gå i bräschen för forskning, evidens och utveckling av vården, säger Karin Veres, ledamot i regionfullmäktige (L).

För fler kommentarer kontakta enligt nedan

Richard Brodd, ledamot i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden, 0708-19 27 32
Karin Veres, ledamot i regionfullmäktige, 0730-88 46 47