Se alla

Vänsterns höjning av patientavgifter slår hårt mot redan utsatta

Fredag 13 oktober 2023

Den politiska ledningen i Västra Götalandsregionen föreslår en kraftig höjning av patientavgifterna i primärvården med syftet att fylla regionens kassa med 100 miljoner. Ett förslag som slår både mot samhällets mest utsatta, omställningen av den nära vården och mot vårdcentralerna. Liberalerna och Centerpartiet lägger därför fram ett eget förslag till nya patientavgifter.

På tisdag står regionstyrelsen inför ett avgörande där S, V och MPs förslag om justerade patientavgifter ligger på bordet.

-Vi kan inte ställa oss bakom förslag som med precision slår mot redan utsatta grupper i samhället och som dessutom riskerar omställningen till en nära vård. För oss är det fullständigt otänkbart att höja avgiften med 100 % för patienter som söker vård hos sin fasta läkare och på sin valda vårdcentral eller sin rehabenhet. Jag är ytterst förvånad över att ledningen kan lägga fram ett sådant här förslag, säger Pär Lundqvist, regionråd för Liberalerna.

-Primärvården är och ska vara den första linjens sjukvård. Det är platsen där patienter får träffa en läkare, får grundläggande hälso-och sjukvård samt får rådgivning om sin hälsa och sjukdom. Genom att höja patientavgifterna för vårdcentraler så drastiskt, enbart för att täcka budgetunderskott, riskerar vi att avskräcka människor från att söka vård i tid, fortsätter Pär Lundqvist.

Läs mer om förslaget från Liberalerna och Centerpartiet.