Se alla

Inrätta brukarrum på försök i VGR

Måndag 27 november 2023

I en motion till regionfullmäktige föreslår Liberalerna att Västra Götalandsregionen ska begära hos regeringen att få genomföra en försöksverksamhet med brukarrum. Det var Göteborgs-Posten först att rapportera om.

– Varje dödsfall som orsakas av narkotika är en tragedi för den enskilde, dess anhöriga och ett stort misslyckande för hela vårt samhälle. Bara under förra året dog hundratals människor i Sverige. Skadereduceringen av narkotika måste få ta en större plats inom hälso- och sjukvården. Vi behöver minska lidande, dödsfall och ge människor med ett skadligt beroende hjälp till vård, säger regionrådet Pär Lundqvist (L).

Ett brukarrum är en plats där personer med skadligt eller beroende kan inta narkotika som de själva köper och tar med. Där kan brukaren använda narkotikan utan att riskera ett polisiärt ingripande. Sedan 2005 har det exempelvis funnits ett brukarrum i Oslo. Där är överdoserna vanliga men inga dödsfall har förekommit sedan starten.

– Sverige behöver en socialpolitik och en hälso- och sjukvård som är grundad på kunskap och beprövad erfarenhet. Det är hög tid för en modern och human politik som kan rädda liv och minska skadorna av narkotika. I Norge har man lyckats hålla dödligheten på betydligt lägre nivåer än Sverige. En delförklaring till det är att man låter människor med skadligt bruk injicera i brukarrum, avslutar Pär Lundqvist (L).