Se alla

Låt en konstnär skapa en ny valurna 

Tisdag 29 november 2022

I en motion till regionfullmäktige föreslår Daniel Andersson att en i regionen verksam konstnär ska ta fram en valurna till fullmäktige.  

– Ett svenskt parlament har några bestämda kännetecken. Det är ledamotsraderna, presidiets podium, talarstolen, ordförandeklubban och valurnan. Alla är omisskännliga delar av det rum där en folkvald församling sammanträder. Valurnorna runt om i landet ser olika ut och vissa är väldigt gamla andra är nyare, gemensamt är att de är prydnader för parlamenten i sin egen rätt och brukas praktiskt när det ska förrättas slutna omröstningar, säger Daniel Andersson ledamot i regionfullmäktige och vice ordförande i Kulturnämnden (L).  

Regionfullmäktiges nuvarande valurna.

Under 2023 kommer regionfullmäktige att åter att hålla sina sammanträden i Vänersborg när den nya fullmäktigesalen är klar, det är också ett regionalt jubileumsår. 

– 2023 är det 25 år sedan det första valet till regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen och det är dags att regionfullmäktige markerar detta jubileum genom att ge en konstnär i uppdrag att ta fram en valurna och att denna urna sedan får en central plats när fullmäktige åter får en permanent sammanträdessal, avslutar Daniel Andersson (L).

Läs motionen i sin helhet: Motion angående regionfullmäktiges valurna

Nyheter: