Se alla

Lundqvists anföranden i budgetdebatten

Måndag 17 juni 2024

Pär Lundqvist, regionråd Liberalerna

17-18:e juni debatterar och beslutar Västra Götalandsregionen om budgeten för 2025.
Läs Pär Lundqvist huvudanförande i gruppledardebatten och i debatten om hälso- och sjukvård.

***
Anförande i hälso- och sjukvårdsdebatten

Ordförande,

Under tiden i opposition hade Socialdemokraterna hög svansföring kring allt som skulle bli bättre i sjukvården med en röd ledning.

Efter 1,5 år är det rödgröna facitet inte direkt imponerande.

Vårdköerna ökar.

Vårdplatserna minskar.

Överbeläggningarna ökar.

Den rödgröna ledningen saknar svar på hur vi långsiktigt löser sjukvårdens problem och utmaningar. Mer av samma kommer i bästa fall att leda till status quo, men sannolikt kommer läget att försämras.

För vi har ett grundläggande problem i svensk sjukvård.

Trots att Sverige, i en internationell jämförelse, har relativt sett gott om ekonomiska resurser och många medarbetare så produceras färre besök och färre vårdtillfällen. Dessutom har sjukvården problem med tillgänglighet och kontinuitet. Våra medarbetare upplever att de är för få och att de får ägna tid åt fel saker.

Problemen kräver nya svar. Ansvar, makt och befogenheter måste decentraliseras till första linjens chefer och deras medarbetare på den enskilda vårdcentralen, vårdavdelningen, kliniken eller mottagningen.

I detta är omställningen till en mer nära vård viktig. För de stora akutsjukhusen behöver avlastas.

Primärvårdens andel av hälso- och sjukvårdsbudgeten behöver öka för att inom ett par år nå 25 procent. Därför lägger Liberalerna nära en miljard kronor under de kommande åren för att stärka primärvårdens finansiering. Vi gör det för att vårdcentralerna ska kunna anställa fler allmänläkare, för ett mer proaktivt arbete och för att varje vårdcentral ska kunna ta hand om en större del av vårdbehoven.

En helt central del i detta är att säkra att varje patient har en egen husläkare. Det är så vi bygger en nära och tillgänglig vård med kontinuitet.

Den rödgröna ledningen vill i stället helt avveckla finansieringen av regionens fastläkare och även inrätta nya former för hur vårdcentralernas pengar ska fördelas. Det skulle vara mycket olyckligt och något som Liberalerna kommer att försöka stoppa.

I den rödgröna ledningens budget nämns vårdcentraler 7 gånger, medan cyklar nämns 9 (15) gånger. Det säger rätt mycket om den rödgröna politikens prioriteringar och det är anmärkningsvärt.

Förlorarna i detta är regionens patienter.

Bifall till Liberalernas förslag till budget.


***
Anförande i gruppledardebatten

Det talade ordet gäller.

Ordförande,

Det liberala uppdraget är idag viktigare än på länge. Illiberala och antiliberala krafter utmanar det toleranta och öppna samhällsbygget. Såväl utomlands, som här i Sverige.

Liberalismens uppgift är motverka dessa krafter och ta strid för varje människas frihet att forma sitt eget liv.

En strid för att bekämpa och riva hinder för människors frihet.

Den striden tar vi varje dag i EU-parlamentet, i riksdagen, i kommunfullmäktigen och här i Regionfullmäktige.

Ordförande,

Vi ser slutet på den ekonomiska storm som har svept över oss. En storm som har slagit hårt mot välfärden, företag och hushåll.

Men stormen tycks nu bedarra och vi kan försiktigt blicka framåt. De kommande åren ser ljusare ut. Med kloka och väl avvägda satsningar kan vi bygga regionen för de kommande årens utmaningar.

Ordförande

Liberalerna prioriterar hälso- och sjukvården. Finansieringen behöver säkras, valfriheten öka, tillgängligheten förbättras och vårdköerna kapas. Vården behöver komma betydligt närmare invånarna, där alla har rätt till en fast läkarkontakt, sin husläkare.

Under kommande år tillför vi primärvården nära en miljard kronor. Vi föreslår även en färdplan för hur regionen ska nå det nationella riktmärket om 1 100 invånare per allmänläkare.

Att avstå en primärvårdssatsning för att istället putta in nya miljarder i de stora sjukhusen kommer att förvärra sjukvårdens problem. Det är en återvändsgränd.

Det är genom en utbyggd primärvård vi löser de knutar som idag lamslår svensk hälso- och sjukvård. Utan en fungerande primärvård kan vi aldrig lösa långa väntetider på akuten, överbeläggningar på sjukhusen eller dålig samverkan mellan region och kommun.

Vi ser att vårdköerna i Västra Götaland växer och tusentals patienter har väntat längre än den lagstadgade garantin.

För oss är det tydligt att vi inte kommer att klara detta själva. Därför genomför vi en riktad satsning på en halv miljard kronor för att upphandla vård från privata utförare som har kapacitet att ta emot fler patienter.

Men, ordförande, minst lika viktigt för att klara sjukvårdens utmaningar är arbetet för att göra regionen till en attraktiv arbetsgivare.

Regionens medarbetare ska mötas av en bra arbetsmiljö och attraktiva arbetsplatser. Det förutsätter att ansvar och befogenheter ges till första linjens chef. På så sätt frigörs kraft, kunskap, kreativitet hos regionens medarbetare. På våra arbetsplatser ska erfarenhet och kompetens alltid löna sig.

Ordförande,

Västra Götaland ska ha ett kulturliv som når och angår invånarna. För oss är det viktigt att kulturens infrastruktur säkras för framtiden, att den kulturella friheten försvaras samt att kulturens lyskraft värnas.

För kulturen ska utmana och provocera, knyta samman och förena. I budgeten gör vi flera riktade satsningar för att stärka det fria kulturlivet och folkbildningen.

Ordförande,

Västra Götaland ska vara en region där man vill bo, arbeta och verka. Det är då som idéer blir verklighet och företagsamheten blomstrar. Därför vill vi liberaler investera i ny infrastruktur och i en fungerande kollektivtrafik som knyter oss samman och gör regionen starkare.

Västra Götalandsregionen ska även fortsatt var en pådrivande kraft för en progressiv miljöutveckling och ta ett stort ansvar i klimatomställningen. Klimathotet kräver en politik som bromsar och stoppar klimatförändringarna, värnar och förvaltar vår gemensamma miljö.

Ordförande,

Alla människor ska ha möjligheten att ta sig dit de vill. Oavsett var de kommer ifrån och vilka drömmar de än bär på. Därför lägger Liberalerna i Västra Götalandsregionen fram ett förslag till budget som tar ansvar och som skapar framtidstro.

Bifall till Liberalernas förslag till budget för Västra Götalandsregionen.