Se alla
Pär Lundqvist

Subventionera TBE-vaccin för barn och unga

Tisdag 21 november 2023

Liberalerna vill att regionen ska börja subventionera TBE-vaccin för barn och unga i Västra Götaland. Ambitionen är att det ska bli kostnadsfritt under mandatperioden. Virussjukdomen som sprids via fästingar har ökat under de senaste åren och finns nu utbredd i hela länet. Satsningen finns med i partiets förslag till tilläggsbudget för Västra Götaland 2024.

– TBE är en allvarlig sjukdom som kan leda till många års lidande, men det finns ett enkelt sätt att skydda sig mot den. Flera regioner har redan infört kostnadsfri vaccination och nu tar vi ett första steg genom att subventionera vaccinationer för barn och unga med 20 procent, säger Pär Lundqvist, regionråd (L).

Incidensen har ökat kraftigt under det senaste decenniet. Mellan 2010 och 2021 har antalet TBE-fall mer än femdubblats. Sedan 2022 rekommenderar smittskyddet i regionen att alla som vistas i naturen ska vaccinera sig. För personer som inte har vaccinerat sig kan TBE leda till hjärninflammation.

– När en sjukdom orsakar så stort lidande ska inte familjers storlek på plånboken vara ett hinder för att kunna vaccinera sig. Vi vill se att barn och unga i Västra Götaland har ett skydd mot TBE, avslutar Pär Lundqvist (L).