Se alla

Barnlås på skärmar är bara ett av våra frihetsförslag

Onsdag 13 mars 2024

Liberalernas förslag om barnlås på skärmar på natten väcker debatt. Liberala nyhetsbyråns Mimmi Björnsdotter Grönkvist inser att det är en viktig fråga som engagerar, men tror samtidigt att Liberalerna går till EU-valet som ett enfrågeparti. Inget kunde vara längre från sanningen.

Varför tar vi upp barns skärmtid i EU-valet? EU har tidigare agerat kraftfullt mot andra saker som är skadliga för våra barn, till exempel tobak. I dag är barns användande av skärmar alarmerande. Tre av fyra barn på lågstadiet använder sociala medier dagligen. Det gör att barn rör sig mindre, får svårt att koncentrera sig och drabbar skolarbetet.

Liberalerna menar att sociala medie-plattformarna i sig behöver klassas som skadliga produkter för barn på EU-nivå. Politiken måste granska och behandla nätjättarna på liknande sätt som den en gång tog sig an tobaksbolagen.

Men det är bara ett av alla frihetsförslag vi kämpar för i EU-valet. Vi kan garantera Björnsdotter Grönkvist att Liberalerna kampanjar för den mest omfattande reformagendan för EU av alla partier.

Det handlar om att fortsätta stötta Ukraina mot Putins krigsmaskin och på vägen mot EU-medlemskap och att säkra omställningen till en fossilfri och växande ekonomi som är öppen mot omvärlden.

Det handlar om att öka säkerheten i vårt närområde, stärka kampen mot den organiserade brottsligheten, hantera migrationen och värna vår natur – områden där tätare EU-samarbete kan bidra till att lösa de samhällsproblem vi har i Sverige. Ska vi lyckas med detta behöver EU förändras, så att skattepengar används på bästa möjliga sätt.

Det finns de som menar att Sverige kan sitta vid sidan om. Bara vara med i de delar av det europeiska samarbetet som känns mest relevanta för stunden. Det är en farlig inställning, av flera skäl. Inget skulle göra Vladimir Putin gladare än ett splittrat EU som spretar åt olika håll. Det går inte att ställa sig neutral mellan brandkåren och en skogsbrand.

Sverige står i dag med ett halvt EU-medlemskap, att införa euron skulle göra det helt. Faktum är att förtroendet för euron är på rekordhöga nivåer. Sju av tio säger att euron har varit bra för deras land. Andelen som hävdar motsatsen är rekordlåg. Det visar på hur väl detta fredsprojekt har lyckats.

Sverige är nybliven medlem i Nato. Det är något Liberalerna har kämpat för i många år. Vi vet att samarbete med andra demokratier är bra för vår trygghet och säkerhet. Det är också dags att stärka samarbetet på det ekonomiska området med våra demokratiska vänner i Europa.

Liberalerna vet vilken väg vi vill ta Sverige och Europa. Vårt recept är ett kraftfullt EU som håller ihop, där vårt land är med fullt ut i hela det europeiska samarbetet. Där andra tvekar är vi tydliga: det är dags att införa euron.

Cecilia Rönn (L)
Riksdagsledamot Halland

Filip Zackrisson (L)
Europaparlamentskandidat från Halland

Hanna Schölander (L)
Europaparlamentskandidat från Halland