Se alla

Kultur

Liberalerna vill satsa på kulturen

Kulturen i Västra Götaland ska kännetecknas av frihet, mångfald och kvalitet. Västra Götalands kultur ska uppvisa en sådan lyskraft och förnyelse att den även når utanför de grupper som vanligtvis tar del av kulturen. För Liberalerna är en av kulturens uppgifter är att göra människor nyfikna på livet och dess möjligheter. När människor utövar eller tar del av kultur föds insikter och nya idéer som kommer både individ och samhälle till godo. Kulturen ger också människan ett verktyg att förstå, ifrågasätta, påverka och se på samhället ur nya perspektiv. Det skapar livskraft och får människor att växa.

Den centrala delen av Liberalernas kulturpolitik handlar om att stärka det fria kulturlivet och den infrastruktur i civilsamhället som möjliggör att en mångfald av kultur finns tillgängligt i hela Västra Götaland. Vårt öppna demokratiska samhälle, med yttrande- och tryckfriheten, ska försvaras.

LIBERALA FÖRSLAG:

Stärkt stöd till det fria kulturlivet och kulturens infrastruktur. Kulturen är en viktig källa till livskvalitet. Det fria kulturlivet är en bärande del i den kultur som utövas
och förmedlas i regionen och förutsättningarna för ett livaktigt och växande fritt kulturliv kräver satsningar som breddar dessa förutsättningar. Stödet till civilsamhällets organisationer, som utgör mycket av grunden för det fria kulturlivets möjligheter att existera vidgas.

Mer kultur för unga. Barns och ungas möjligheter till kulturupplevelser och eget skapande behöver stärkas. För att uppnå detta behöver samarbetet mellan skola,
bibliotek, kulturinstitutioner, fria konstutövare och det kulturella föreningslivet utvecklas. Genom verksamheten med skolbio kan barn och unga bli mer kritiska och medvetna filmkonsumenter. Deras intresse av att agera ska stimuleras genom ett aktivt teaterarbete vid till exempel teaterverkstäder.

Värna folkbildningsidén. Människans nyfikenhet och sökande efter kunskap
tillsammans med likasinnade, efter sina egna förutsättningar är grunden för en fri folkbildning och är en ständig motor i en fortgående upplysning som bidrar till vårt samhälles utveckling och den enskildes sökande efter sammanhang. Den fria
folkbildningen som möjliggörs genom studieförbund och folkhögskolor ska värnas.

Ett offensivt uppsökande bildningsuppdrag. Med sin folkbildningspedagogik är studieförbunden en viktig resurs i det livslånga lärandet och väl lämpade att engagera studieovana. Studieförbunden kan, med stöd av regionen, ta ansvar för ett förnyat och offensivt uppsökande bildningsuppdrag. Inte minst bör man fundera på hur ny teknik kan användas i detta syfte, samtidigt som folkbildningens arbete för att brygga över den digitala klyftan mellan olika generationer bör intensifieras.

Stärkt läsfrämjande i regionen. Att samordna insatser för läsfrämjande är också en
central del i en mer offensiv regional bibliotekspolitik där läsning inte bara bidrar till ett rikare ordförråd utan också bidrar till upplysning och mer engagerade medborgare med förmåga och intresse att kunna sätta sig in i andra människors liv och förutsättningar.

Utveckla kulturens roll i hälsovården. Samspelet mellan kultur och hälsa har de senaste åren fått stor uppmärksamhet. Västra Götaland har redan tagit framgångsrika steg in i psykiatrin med ateljéer som visar goda resultat och påbörjat arbeten riktad mot ätstörningar och Parkinson för att nämna några exempel. Kulturen ska expandera in i fler samarbeten där närvaron av vissa kulturuttryck är till hjälp i vårdarbetet. Det finns idag forskning som visar att konsumtion av och deltagande i kulturella aktiviteter främjar god hälsa och är en stimulerande faktor i folkhälsoarbetet.