Se alla

Hälso- och sjukvård

En fungerande hälso- och sjukvård börjar med husläkaren

I en liberal hälso- och sjukvård är det den enskilda människans behov och perspektiv som ska stå i centrum. I alltför liten utsträckning har vården följt med i den utveckling som setts i stora delar av övriga samhället när det gäller att möta individers önskan och krav på service och tillgänglighet. Hälso- och sjukvården i Västra Götaland behöver ställas om. Vårdcentralerna måste stärkas så att de kan möta patienternas behov av nära och tillgänglig vård. Närsjukhusen ska värnas och utvecklas. En bra och
fungerande hälso- och sjukvård börjar med husläkaren. Du ska veta vad din läkare heter och din läkare ska veta vem du är. Patienter med många och täta kontakter i specialistsjukvården ska ha rätt till en fast vårdkontakt också där.

LIBERALA FÖRSLAG:

Allt börjar med husläkaren. Liberalernas husläkarreform, med en fast läkarkontakt, ska värnas och utvecklas för att fortsätta stärka primärvården, förbättra kontinuiteten för
patienterna samt effektivisera sjukvården. I Västra Götaland ska målet vara att alla har en husläkare. Varje läkare ska ansvara för sina listade patienter och samordna den vård de behöver.

Husläkaren ska ha inläggningsrätt. Genom god patientkännedom kan husläkaren
ansvara för när patienten behöver sjukhusvård och veta när patienten är redo att gå hem till eget boende. Därför ska husläkaren få rätt att lägga in sin patient på sjukhus.

1100 listade patienter per läkare. Det behövs betydligt fler specialister i allmänmedicin
och ST-läkare i primärvården. Fler läkare kommer att öka tryggheten, förbättra tillgängligheten och kvalitén i vården. Färre patienter per läkare bidrar även till en hållbar arbetsbelastning och bättre arbetsmiljö. Det nya nationella riktmärket om 1 100 invånare
per specialistläkare i primärvården är ett viktigt verktyg för att ställa om vården och stärker regionens husläkarreform.

Fler ST-platser i allmänmedicin. Regionen ska genomföra insatser som stimulerar fler läkarstudenter att välja allmänmedicin, tillskapa fler utbildningsplatser och goda förutsättningar för handledning.

Snabbspår till allmänmedicin. Det ska vara enkelt för läkare som redan har en annan specialistinriktning att komplettera med allmänmedicin. Liberalerna vill stärka möjligheten till snabbspår för läkare att dubbelspecialisera sig inom allmänmedicin och erbjuda specialistlön under tiden.

Vårdcentralen ska ha helhetsansvar för din vård. Husläkaren ska ha överblick och ansvar för all din vård och samordna vården när du behöver specialistvård. Det innebär att det ska vara din fasta läkarkontakt som remitterar dig vidare. Du ska inte behöva leta dig fram själv.

Närsjukhusens särart ska värnas. I Västra Götaland finns ett tiotal närsjukhus som fyller en viktig roll i hälso- och sjukvårdssystemet och som varje dag avlastar akutsjukhusen. Liberalernas uppfattning är att närsjukhusens särart ska värnas och utvecklas efter lokala förutsättningar.

Närsjukhusen ska även ha vårdplatser. Närsjukhuset ska driva närsjukvårdsplatser
i samarbete mellan specialistvård, operationsverksamhet, kommunal vård och vårdcentralerna. Det skapar trygg och god vård för patienter som behöver tillsyn efter
operation, förberedelse inför operation eller för utskrivningsklara patienter som har behov av tillsyn som inte kan ges hemma.

Din vårdcentral ska också vara digital. Alla vårdgivare ska ha en bra digital tillgänglighet, där patienten själv ska kunna välja att konsultera vården med e-tjänst, telefon, video eller vanligt fysiskt besök.

Utveckla vården i hemmet. Hemmet är en trygg plats även för svårt sjuka som behöver lugn, avskildhet och stöd från anhöriga. Både barn och vuxna ska kunna få hembesök av
läkare, sjuksköterska eller annan vårdpersonal. En fortsatt utvecklad mobil sjukvård ska innefatta akutbedömningar samt slutenvårdsuppgifter och sjukvård på primärvårdsnivå som utförs i hemmet.

Vårdplatsen kan vara din egen säng. Den sjukhusanslutna hemsjukvården behöver
utvecklas. Geriatriker och allmänläkare på vårdcentraler ska kunna lägga in patienter på närvårdsavdelningar på närsjukhusen eller i hemmet, i sjukhusansluten hemsjukvård. Detta minskar förvirring för dementa, ger färre fallskador och minskar risken för vårdrelaterade infektioner.

Boende på äldreboende ska inte behöva vänta på akuten. Äldre patienter mår inte bra av att vänta på akutmottagningen. När de behöver akut vård och inläggning på sjukhus ska de därför, efter en medicinsk bedömning av husläkaren, kunna vänta på sin vårdplats hemma istället för på akuten.

Vården av äldre måste förbättras. Pandemin visade på stora brister i omvårdnaden om
äldre. Vårdcentralernas uppdrag i vårdkedjan för de äldre måste stärkas. Fler äldre får avancerad sjukvård i hemmet, via kommunernas hemsjukvård. För att det ska fungera måste läkarbemanningen förbättras och samordningen stärkas.

Stärkt ambulanssjukvård. Rätt bemanning och kompetens säkerställer att avancerad vård kan ges på plats och i transport till sjukhus. Därför behövs en sammanhållen ambulansorganisation och bemanningen på den regionala funktionen för prioritering av ambulanserna behöver förstärkas. För att klara insatstiderna kan det behövas fler ambulanser i delar av regionen, liksom andra typer av prehospitala insatser såsom bedömningsbilar och samverkan med kommunal sjukvård.

Fler tillgängliga vårdplatser. En avgörande faktor för att minska väntetiderna på sjukhusens akutmottagningar är att förbättra tillgången på vårdplatser. Vårdplatser kan frigöras genom bättre samverkan med kommunerna och genom förbättrade rutiner på vårdavdelningarna kring in- och utskrivning. Patienthotell vid akutsjukhusen kan bidra
till förbättrad trygghet för patienter och anhöriga.

Mångfald skapar utveckling. Det behövs fler som vill vara med, tänka nytt och utveckla hälso- och sjukvården. En sund konkurrens om patienterna med kvalitet och vårdidéer bidrar till en bättre vård och större engagemang hos vårdgivarna. När patienterna själva får makt att välja uppstår en positiv konkurrens om vårdidéer som förbättrar kvaliteten. För att tillvarata de möjligheter som mångfalden ger ska minst ett av regionens
mindre sjukhus drivas i privat eller idéburen regi.

Fler vårdval. Vården i regionen behöver fler utförare och mer valfrihet. Därför vill liberalerna införa vårdval inom gynekologi, psykiatri och mödrahälsovården.

Upphandlingar för ökad tillgänglighet. Vård som inte handlar om kroniska sjukdomar
eller kräver sammanhållna vårdkedjor passar för upphandling. Syftet är att få så många goda krafter som möjligt att bidra till en stärkt tillgänglighet. Regionens inriktning för upphandlingar behöver styras om så att de möjliggör för fler att hjälpa till att korta köer.

Korta vårdköerna. Pandemin har medfört ett uppdämt vårdbehov med långa köer till flera olika behandlingar. Att korta köerna måste ha högsta prioritet. Det kräver mer
upphandlad vård, förstärkning av vårdcentralerna och fast läkarkontakt med helhetsansvar för patienten. Patienten ska ha frihet att välja annan vårdgivare utanför regionen.

Akutsjukhusen ska göra rätt saker.  I dag bedrivs för mycket vård på Västra Götalands
akutsjukhus och en del av den vården behöver istället flyttas ut och bedrivas på regionens närsjukhus. Det skulle avlasta de stora sjukhusen, den avancerade vården och öka tillgängligheten.

Forskning och utbildning med spets. Universitetssjukhuset och akutsjukhusen ska leda
utvecklingen kring forskning och medicinsk förnyelse. De är navet för att säkra utbildning av vårdpersonal inom alla yrken.

Ta fram en strategi för regionens folkhälsoarbete. Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser stärker människors frihet och hälsa, samtidigt som
behov av sjukvårdande insatser minskar och frigör resurser i välfärden. Liberalerna vill ta fram en regional sammanhållen strategi för hälsa. Den ska ha ett brett samhällsperspektiv och inkludera frågor kring jämlikhet, delaktighet, språkkunskaper och
jämställdhet. Särskilt fokus ska sättas på dem som oftare drabbas av ohälsa och för tidig död.