Vård av äldre
Stärk vården för årsrika i Västra Götaland
I Västra Götaland ska alla årsrika veta att vården finns när den behövs. Då och då, eller varje dag, hos din husläkare. Om du har hemsjukvård eller om du bor på äldreboendet. Liberalerna slåss för äldres rätt till trygg vård och frihet från diskriminering.
Alla i Västra Götaland ska kunna lita helt och hållet på vården. Oavsett om du är frisk eller om du har långvarig sjukdom och behöver mer intensiva vårdkontakter ska du känna tryggheten i att du har en husläkare som du vet vad vem det är. Och som vet vem du är.
Under pandemin blev det uppenbart att omvårdnaden om äldre och sköra patienter behöver förbättras. Liberalerna vill stärka sjukvårdens stöd till den kommunala vården och förbättra samverkan. När vi blir sjuka måste vi få vara det med värdighet.
Liberalerna vill:
Rätt till en fast läkarkontakt. Äldre patienter ska ha en fast läkarkontakt vid sin vårdcentral som tar ett helhetsansvar, fungerar som lots genom vården och får ett samordningsansvar för läkemedelsbehandlingen.
Frihet och värdighet hela livet. När vi är årsrika är det ännu viktigare att vi får vara de individer som livet har skapat oss att vara. Liberalernas hälso- och sjukvårdspolitik ser varje individ som den unika person hen är och bekämpar all form av åldersdiskriminering och ålderism. Mammografi och andra hälsoinsatser ska göras tillgängliga även för årsrika.
Vårdplatsen kan vara din egen säng. Sjukhusansluten hemsjukvård behöver utvecklas. Geriatriker och allmänläkare på vårdcentraler ska kunna lägga in patienter på närvårdsavdelningar på närsjukhusen eller i hemmet, i sjukhusansluten hemsjukvård. Detta minskar förvirring för dementa, ger färre fallskador och minskar risken för vårdrelaterade infektioner.
Läkarbemanning som stöd till kommunal omsorg. Allt fler äldre får avancerad sjukvård i hemmet, via kommunernas hemsjukvård. För att detta ska fungera måste läkarbemanningen, i både ordinärt som särskilt boende, fungera bättre än idag.
Samordning mellan sjukvård och kommunal vård och omsorg måste förbättras. De brister i omvårdnaden om äldre, som pandemin pekade ut, får inte upprepas. Vårdcentralernas uppdrag i vårdkedjan för de äldre måste stärkas.
Alla äldre ska erbjudas läkemedelsgenomgång. Detta minskar risken för felmedicinering och så kallad läkemedelsförgiftning. Läkemedelsdokumentationen ska följa patienten genom vården.
Stödet till anhöriga behöver stärkas. Vårdsamordnare eller vårdlotsar ska kunna hjälpa kroniskt sjuka och deras anhöriga med sjukvårdskontakter och stöd vid oro och särskilt stöd ska ges till anhöriga som är barn. Personal som arbetar med barn ska ha särskild utbildning i detta. Ett regionalt anhörigstöd med kontaktmöjligheter dygnet runt bör inrättas för att avlasta anhörigvårdare.
Förbättra tillgängligheten till rehabilitering för äldre. Fler arbetsterapeuter och fysioterapeuter på vårdcentralerna underlättar ett rörligt liv, motverkar fallskador, infektioner och annan sjuklighet. Alla patienter som lämnar en vårdepisod vid sjukhus ska ha en vård- och rehabiliteringsplan.
Direktinskrivning för äldre och multisjuka ska möjliggöras. Kroniskt sjuka med etablerad vårdkontakt och stort behov av stöd ska omfattas av en ”mjuk ut- och inskrivning” och ska kunna tas in direkt på vårdavdelning utan att passera akutsjukvården.
Inrätta särskilda team för mångbesökare. Teamen ska särskilt ta sig an patienter med täta besök på sjukhusens akutmottagningar. De ska erbjuda stöd, vårdkoordinering och coachning och bestå av personer med bred kompetens kring till exempel sjukvård, socialtjänst och läkemedel. Måltiden en del av en god vård. Inom sjukvården behöver kunskapen om nutrition, mat och måltider utvecklas. Regionen ska också utveckla sin dietistverksamhet för att skapa tillgång till dietist i alla kommuner.
Inrätta Centrum för äldres hälsa. Samordning av äldres vård brister ofta och gränser mellan vårdgivare och vårdnivåer skapar hinder för ett gott omhändertagande. För att överbrygga dessa hinder bör Centrum för äldres hälsa inrättas vid regionens närsjukhus. För att utveckla vården om äldre, sprida kunskap och säkra en vård anpassad till den äldre patienten på varje vårdnivå ska ett kunskapscentrum för äldres hälsa etableras i regionen.